G-QXXHXL9JW0
USD34,15
EURO37,93
CNY4,84
GBP45,37
EURO/USD1,11
BIST9.907,94
Petrol73,61
GR. ALTIN2.872,91
BTC2.171.047,36

2023’te Türkiye’de Birleşme ve Satın Alma İşlemleri İncelemesi: İşlem Hacmi ve Öne Çıkanlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel ekonomide faiz indirimlerinin gündemde olduğu dönemde, Branchout Türkiye tarafından yayımlanan Birleşme ve Satın Almalar Görünümü 2023 raporu, geçen yılın birleşme ve satın alma trendlerini analiz etti. Rapora göre, küresel ölçekte birleşme ve satın alma işlemleri, son 10 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 3,1 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, bu durumun sebepleri arasında küresel ekonomideki enflasyonist ortamı, yüksek faizleri ve finansmana erişimdeki zorlukları gösterdi. En büyük işlem hacmini ABD, Çin, Birleşik Krallık, Japonya ve Hindistan’ın oluşturduğunu belirtti.

Rapora göre, Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlem hacmi 2023’te 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Toplam işlem adetleri bir önceki yıla benzerlik gösterirken, stratejik yatırımcı işlemleri 248, finansal yatırımcı işlemleri ise 272 adet olarak kaydedildi. Kürşat Doğan, finansal yatırımcı işlemlerindeki küresel azalmanın Türkiye’ye de yansıdığını ancak stratejik yatırımcı sayısında artış olduğunu vurguladı. En büyük işlemler arasında TOFAŞ ve Stellantis Otomotiv, Getir ve Mubadala Investment gibi işlemler öne çıktı.

Yabancı işlemler arasında en büyük hacim finansal yatırımcılardan geldi. Türkiye’deki 520 işlemden 419’u yerli, 83’ü yabancı ve 18’i yerli ve yabancı ortaklığı ile gerçekleşti. Branchout Türkiye Kurumsal Finansman ve Strateji Lideri Kürşat Doğan, yabancı işlemlerin öne çıkanları arasında Volex ile Murat Kablo anlaşması ve Al Rawabi United Holding Company ile Burgan Bank anlaşmasını belirtti.

Raporda sektörel kırılımlara da yer verilirken, en çok işlem teknoloji, medya ve telekomünikasyon sektöründe gerçekleşti. Endüstriyel üretim, otomotiv ve kimya sektörü ise 900 milyon dolarlık işlem hacmi ile öne çıktı. Kürşat Doğan, 2024’te finansman kaynaklarına erişimin kolaylaşacağını ancak ekonomik ve politik dalgalanmaların devam edeceğini belirtti.

Son olarak, Branchout Türkiye olarak, Türkiye’deki yatırım ortamını değerlendirerek kurumsal finansman, strateji ve yönetim danışmanlığı alanlarında hizmet verdiklerini belirten Kürşat Doğan, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin artması ve girişim ekosisteminin gelişmesinin umut verici olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2023’te Türkiye’de Birleşme ve Satın Alma İşlemleri İncelemesi: İşlem Hacmi ve Öne Çıkanlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!