G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.144.983,75

Boom Supersonic, Efsanevi Concorde’un Halefi XB-1’i Havalandırdı! Detaylar Burada

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boom Supersonic, yıllarca süren gecikmelerin ardından XB-1 adı verilen süpersonik uçağını nihayet havalandırdı. Bu uçak, Concorde’un yerini alarak süpersonik uçuşları yeniden popüler hale getirmeye aday bir model olarak görülüyor.

İngiltere ve Fransa’nın ortaklığıyla inşa edilen Concorde, 1969 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmiş ve sesten hızlı uçma yeteneği ile dikkat çekmişti. Ancak bir dizi talihsiz olayın ardından emekliye ayrılan Concorde, 2000 yılında yaşanan bir kazanın ardından tamamen işlevsiz hale gelmişti.

Boom XB-1 uçağı, Mojave Çölü üzerinde gerçekleştirdiği ilk uçuşta 7,120 fitlik maksimum irtifaya ulaştı ve 246 knot (455 km/s) hıza çıktı. 12 dakika süren bu uçuş sırasında ses altı hızlarda seyretti. Boom XB-1’in ardından planlanan süpersonik yolcu uçağı, 55 yolcu taşıma kapasitesiyle saatte 2,300 km hıza ulaşabilecek.

Boom Supersonic’in gelecek hedefi ise Overture isimli süpersonik yolcu uçağı. Bu model, XB-1 prototiplerinin testleri başarılı olursa 2027 yılında ilk kez gökyüzünde görülecek. Overture’nin sessiz süpersonik hızıyla Concorde’un mirasını sürdürmesi ve daha modern bir hava taşıma sistemi sunması bekleniyor.

Concorde, 5 Temmuz 2000 tarihinde Air France’a ait bir uçağın Paris’ten kalkışının ardından yaşanan bir kazayla seferden tamamen çekilmişti. Bu kaza, birçok insanın hayatını kaybetmesine ve Concorde’un geleceğinin tehlikeye girmesine sebep olmuştu. Yüksek yakıt maliyetleri, gürültü endişesi ve ekonomik nedenlerle Concorde’un emekliye ayrılması kaçınılmaz hale gelmişti.

Boom Supersonic, bu talihsiz olaylardan ders çıkararak daha güvenli ve hızlı bir süpersonik uçak geliştirme yolunda ilerliyor. XB-1 prototipinin başarılı uçuşu, şirketin gelecek hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığını arttırmış durumda.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Boom Supersonic, Efsanevi Concorde’un Halefi XB-1’i Havalandırdı! Detaylar Burada

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!