USD40,02
%0.12
EURO46,89
%0.08
EURO/USD1,17
%-0.05
BIST10.005,51
%-1.01
Petrol69,44
%-0.20
GR. ALTIN4.277,81
%-0.27
BTC4.357.406,59
%0.76
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 30 Milyon TL Hibe ile Yeşil Geçiş Fırsatı

30 Milyon TL Hibe ile Yeşil Geçiş Fırsatı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda Dünya Bankası işbirliği ile hayata geçirilen Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) çerçevesinde Hızlandırıcı Hibe Desteği Programı’nı ilan etti. Toplamda 30 milyon TL bütçe ile sunulan bu hibe desteği programının amacı, TR52 Konya-Karaman Bölgesi’nde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmeler, kooperatifler ve üretici birlikleri tarafından hazırlanacak olan projeleri desteklemektedir. Tarım sektörü başta olmak üzere, su ve enerji verimliliği ile üretimde yeşil dönüşüm ve yeni istihdam yaratma hedefleniyor.

Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı, destek programı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “İklim değişikliği ve sıfır emisyon hedefleri gibi konular, toplumun farklı kesimleri üzerinde önemli etkiler yaratmaktadır. Özellikle yeşil ekonomiye geçiş, bazı gruplar için ciddi riskler doğurmakta; yeterince hazırlıklı olmayan kişi veya gruplar geçim kaynaklarını kaybetme tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Kadınlar, gençler ve benzer kırılgan gruplar, bu süreçten olumsuz etkilenme riski taşımaktadır. Bunun yanı sıra, düşük vasıflı işçiler gibi diğer gruplar da yeşil geçişten kaynaklanan mesleki değişimlere adapte olma noktasında zorluklar yaşayabilir. Türkiye’nin ekonomik dönüşümüne entegre edilen iklim hedefleri, daha yüksek büyüme ve istihdam fırsatları sunma potansiyeline sahip olsa da, bu geçiş süreci pek çok zorluk ve belirsizliği beraberinde getirecektir. Yeşil geçişin etkileri yalnızca çevresel alanlarla sınırlı kalmayıp, sosyal yapıyı da olumsuz etkileme potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen SoGreen Projesi, olumsuz etkilerin en aza indirilmesi açısından önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu proje ile, kadınlar ve gençler gibi dezavantajlı gruplara yönelik yeşil geçim kaynakları geliştirilmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Bostancı, Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerinden biri olduğunu belirtti. “TR52 Düzey 2 Bölgesi içinde, Konya ve Karaman Türkiye’nin tarımsal üretim kapasitesi açısından önemli konumda. Ancak iklim değişikliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı alanındaki problemler, bu iki şehrin karşı karşıya olduğu tehditler arasında yer alıyor. İlk olarak, bu bölgelerin geniş ve verimli tarım arazilerine sahip olmasına rağmen, kuraklık, su stresleri ve toprak verimliliği gibi sorunlar ile karşı karşıyadır. Ayrıca, biyoçeşitliliğin zenginleştirilmesi gerekliliği de dikkat çekmektedir. Konya-Karapınar bölgesi, iklim değişikliği ve kuraklık gibi etkilere karşı yüksek hassasiyete sahip bölgelerden biridir. Tarımsal üretim, iklim krizi kaynaklı baskılar altında kalarak verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu nedenle, daha dayanıklı ve düşük emisyonlu üretim sistemlerine yönelmek kaçınılmazdır” dedi.

Bostancı, “Tarımsal üretimde döngüsel ekonomi modeli benimsenmesi, atıkların kaynağında azaltılması ve kaynak verimliliğinin artırılması açısından önemlidir. Ajans olarak başlattığımız ‘Tarım ve Gıda Sektöründe Ar-Ge, İnovasyon ve Yeşil Becerilerin Geliştirilmesi’ programı, bu dönüşüm sürecine stratejik katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Program, sektörün yeşil dönüşümünü hızlandırmak için Ar-Ge altyapısının güçlendirilmesi, inovatif uygulamaların yaygınlaştırılması ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesini hedefliyor. Özellikle kadınlar, gençler ve kırsal toplumun yeşil dönüşüm sürecinden daha fazla etkilenme riski bulunduğu için bu grupların istihdamda yer alması ve üretim süreçlerine entegrasyonu programın temel hedeflerinden biri” ifadelerini kullandı.

Özellikle, hassas tarım, akıllı ekipman sistemleri ve biyoteknoloji gibi uygulamalarla Konya-Karaman Bölgesi’nin tarımda rekabet gücünün artırılabileceğine dikkat çeken Bostancı, “Su kaynaklarının korunması, toprak ve su verilerinin dijital olarak izlenmesi, sensör tabanlı sulama sistemleri gibi yöntemler programın öncelikli unsurlarını oluşturuyor. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, döngüsel ekonomiye geçiş ve biyoçeşitliliğin korunması gibi konulara yönelik proje başvurularını da bekliyoruz” şeklinde ekledi.

Hibe desteği programı hakkında bilgi veren Dr. İhsan Bostancı, “Mikro ve küçük işletmeler ile kooperatifler tarafından hazırlanan projelere 600 bin TL ile 2 milyon TL arasında destek verilecektir. Mikro ve küçük işletmelere sağlanan destek oranı, yüzde 50-75 arasında değişirken, kooperatifler ve üretici birliklerine bu oran yüzde 75-90 olarak belirlenmiştir. Projeler, 3 Eylül 2025 tarihine kadar Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden kabul edilecektir. Ayrıca 10 Temmuz 2025 tarihinde çevrimiçi bir bilgilendirme toplantısı düzenlenecektir. Programa dair tüm bilgilere ajansın www.mevka.org.tr web sitesinden ulaşılabilir. Tüm paydaşlarımızın proje başvurularını bekliyoruz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı. – KONYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
30 Milyon TL Hibe ile Yeşil Geçiş Fırsatı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.