G-QXXHXL9JW0
USD34,12
EURO38,27
CNY4,86
GBP45,77
EURO/USD1,12
BIST9.923,45
Petrol73,56
GR. ALTIN2.921,64
BTC2.167.985,89

25 Yıl Sonra Su Altında Çıkan Şehir: Marmara Depremi’nin İzleri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ile Değirmendere Sualtı Topluluğu Başkanı ve eğitmen Murat Kulakaç, Marmara Depremi’nin 25. yılında Gölcük’te bir araya geldi. Ceylan ve Moriwaki, depremin ardından fay hattının Değirmendere Mahallesi Çınarlık Meydanı’nda yer alan otel, vapur iskelesi, çay bahçesi, ev gibi yapıları denize çekmesiyle oluşan “su altı şehri”ne dalış yaptı.

Yaklaşık 20 kişilik ekip tarafından 20 ile 50 metre derinlikte gerçekleştirilen dalışta enkaz halindeki binalar, ev eşyaları, mobilyaları görüldü. Depremden önce Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda yer alan dev çınar ağaçları ise İzmit Körfezi’nin derin sularında dimdik ayakta görüntülendi. Kayıtlarda 25 yıl önce insanların çay içtiği ve gezindiği Çınarlık Meydanı’ndan enkaza gömülen arabaların, otellerin ve evlerin yosunla kaplandığı görüldü.

Su altında Atatürk mozaiği ile görüntü veren ekip, enkaza Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun “Ve zaman durdu. 17 Ağustos 1999 03:02 Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.” tabelası bıraktı.

Tahsin Ceylan, Moriwaki ile yapılan dalışın ardından deprem konusunda duyarlılık artırılması gerektiğini belirtti. Ceylan, su altındaki otel ve çınar ağaçlarını incelediklerini ve depremin izlerini gördüklerini ifade etti. Moriwaki ise Japonya’da herkesin depreme hazırlıklı olduğunu ve yaşanan tecrübeleri unutmadığını vurguladı. Türkiye’deki izlenimlerini paylaşan Moriwaki, ülkede teknolojik açıdan iyi durumda olunduğunu ancak kurallara uyulmaması durumunda sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti.

Moriwaki, 1999 Marmara Depremi’nin yaşandığı dönemi unutulmaması gerektiğini ifade ederek, yaşayanların tecrübelerini gençlere aktarması gerektiğini söyledi. Depremi unutmamanın önemine vurgu yapan Moriwaki, yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini dile getirdi. İki uzmanın yaptığı dalış, deprem konusunda toplumun duyarlılığını artırmayı hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
25 Yıl Sonra Su Altında Çıkan Şehir: Marmara Depremi’nin İzleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!