Güney Kore’nin Muan Uluslararası Havalimanı’nda meydana gelen ve 179 kişinin hayatına mal olan Jeju Air uçak kazası, uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Kazanın ardından Güney Kore Havacılık ve Demiryolu Kazaları Araştırma Kurulu, facia ile ilgili ön kaza raporunu tamamlayarak kamuoyuna duyurdu. Raporun içeriğinde, kazanın teknik nedenleri ile ilgili derinlemesine incelemelere yer verildiği ifade edilmiştir.
Raporda, kazaya neden olabilecek unsurlar arasında kuş çarpması ve uçağın iniş sisteminde yer alan lokalizör adlı sistemde yaşanabilecek olası sorunlar üzerinde durulduğu açıklandı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) yanı sıra ABD, Fransa ve Tayland gibi ülkelerle de paylaşılan raporda, kapsamlı soruşturmaların kazanın kesin nedenini belirlemek amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
Pilotlar tarafından rapor edilen kuş çarpmasının kesin zamanının doğrulanamadığı kaydedilirken, “Her iki motor da incelenmiş ve tüyler ile kan lekeleri bulunmuştur” ifadesi dikkat çekti. Özelikle, her iki motor üzerinde yapılan incelemelerde, kış mevsiminde büyük sürüler halinde Güney Kore’ye göç eden Baykal Ördeği türüne ait DNA izlerine ulaşıldığı bildirildi.
Söz konusu raporda, uçağın pist sonundaki duvara çarpması ve sonrasında meydana gelen ertesi olaylar da detaylandırıldı. “Çarpma sonrası yangın çıkmış ve kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Her iki motor da duvar arkasındaki toprak yığınına gömülmüştür. Uçağın ön gövdesine ait parçalar, çarpmanın etkisiyle duvardan 30 ila 200 metre uzaklığa dağılmıştır” şeklinde ifadeler kullanıldı.
Dikkat çeken bir diğer nokta ise, uçağın kara kutularının pilotlar acil durum ilan etmeden hemen önce veri kaydını durdurmasıydı. Rapor, kara kutuların kaydı durdurduğu esnada uçağın 152 metre yükseklikte ve 298 km/s hızda seyrettiğine dikkat çekti, ancak bu durumun nedeninin araştırılmadığını vurguladı.
Jeju Air firmasına ait 7C2216 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçağın kazası, 29 Aralık’ta Tayland’ın başkenti Bangkok’tan Muan Uluslararası Havalimanı’na iniş sırasında gerçekleşti. Uçak, iniş sırasında duramayarak pist bitimindeki duvara çarptı ve maalesef kazada 179 kişi hayatını kaybetti. Sadece iki kabin görevlisi yaralı olarak kurtulmayı başardı.
Olay sonrası Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, pilotların hava trafik kontrolünden gelen kuş çarpması uyarısından sonra acil iniş izni talep ettiklerini ve iniş takımlarının kapalı bir şekilde uçağın gövdesine iniş yaptığını açıkladı. Kazanın kesin nedenini belirlemek amacıyla kapsamlı bir soruşturma başlatıldığı da bildirildi.