Ulusal Kısa Film Jürisi
Her şeye Rağmen filmiyle pek çok ödül alan, Üçüncü Göz, Manisa Tarzanı, Dönersen Islık Çal gibi ses getiren sinema filmlerinin yanı sıra, İkinci Bahar, Arka Sokaklar adlı seyircinin severek izlediği uzun soluklu televizyon dizilerine imza atmış olan sinemamızın duayen yönetmenlerinden Orhan Oğuz başkanlığındaki kısa film jürisi, yazar ve senarist Müjgan Tekin Hasbal ve yönetmen Doğuş Algün’den oluşuyor.
Müjgan Tekin Hasbal, özel kanallarda ve TRT’de belgesel metin yazarı, reji asistanı ve senarist olarak çalıştı. Attila İlhan’ın yönlendirmesiyle roman yazmaya da başladı. Çöldeki Balıklar, Raman, Petrol Kartalları Ağıt, Ararat ve Ağrı’dan Yükselen Çığlık, Karadut (Vildan Tekin ile beraber kaleme aldıkları) basılan kitapları arasında yer alıyor. Halihazırda sinema ve televizyon alanında senaryo üretmeye devam ediyor.
Abiye adlı filmi ile 2017’deki 5. Uluslararası İpekyolu Film Festivali kısa film yarışmasının birincisi olan yönetmen Doğuş Algün, ilerleyen yıllarda başarılarına imza atmaya devam etti. İlk uzun metrajlı filmi Ölü Mevsim ile katıldığı 35. Ankara Film Festivalinde Mahmut Tali Öngören adına verilen en iyi ilk film, 31. Adana Altın Koza Film Festivalinde en iyi senaryo ödülünü Selen Örcan ile birlikte aldı.
Ulusal Belgesel Film Jürisi
İpekyolu Film Festivali Belgesel Jürisi’nde bu yıl TRT’de uzun yıllar emek vermiş, belgeseller üretmiş İsmet Yazıcı ve Taha Feyizli yer alıyor.
İsmet Yazıcı’nın önemli belgeselleri: Suretteki Sır, Yedi-veren Düşleri, Kültürlerde Oruç, Bilincin Haritası, Yolcu, Kültürlerde Kurban, Saklı Kentin Sırdaşı, İki Denizin Buluştuğu Yerde, Sır, Zamanın Şahidi, Gurbet, Masum: Niyetin Taşıyıcısı.
Taha Feyizli’nin önemli belgeselleri: Uzak Bakışlı Kadınlar, Dansın Sihirli Tarihi, Dışardakiler, Seyahatname, Öteki, Tutunamayanlar, Öbür Yanım ve İki Nehrin Buluşması.
Diğer jüri üyesi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Turgay Kural. Önemli belgeselleri: Sarı Balık, Cibik, Bulak, A’dam ve Şaşkın.
Ulusal Animasyon Jürisi
Ipekyolu Film Festivali Animasyon Jürisi bu yıl Vincent Bouvard, Ayce Kartal ve Rıdvan Çelik’ten oluşuyor.
Vincent Bouvard, Canlandıranlar Derneği‘nin kurucu üyelerinden ve Canlandıranlar Uluslararası Animasyon Film Festivali‘nin direktörlerinden biridir. Şu anda iletişim ve marka danışmanı olan Vincent, daha önce 20 yılı aşkın bir süre reklamcılık alanında çalıştı. 2010 yılında, Türkiye’de bağımsız animasyon sektörünü zenginleştirmeyi amaçlayan Canlandıranlar hareketini geliştirmesine yardımcı olmak için Berat İlk‘e katıldı. Vincent, çeşitli belgesel ve animasyon projelerinde koordinatör veya yapımcı olarak çalıştı.
Ayce Kartal, 2004’ten beri animasyon yönetmeni olarak sinema kariyerine devam ediyor. Yönetmen, 20 yılı aşkın kariyerinde 300’den fazla ödül kazanmış, 90. Oscar Akademi Ödülleri’ne aday olmuş ve Fransa’nın Oscar’ı olarak bilinen César Ödülüne layık görülmüştür. Sanatçı, halen Paris’te devam ettiği kısa metraj projelerinin yanı sıra ilk uzun metraj animasyon film projesi üzerinde çalışmaya devam etmektedir.
Rıdvan Çelik, 2000 yılından bugüne çeşitli ulusal ve uluslararası uzun metraj, dizi ve reklam çizgi filmlerinde profesyonel olarak görev almaktadır. Bu filmlerde yönetmenlik, karakter canlandırma ve görsel öykü tasarımcılığı yanı sıra mezunu olduğu üniversitede çizgi film (animasyon) alanında dersler vermiş ve yine aynı alanda sanatta yeterlilik (doktora) programını tamamlamıştır. Şu an çalışmalarını bağımsız olarak sürdürmektedir.
.Festival 13-19 Aralık’ta Beyoğlu Sineması’nda izleyicileri ağırlayacak.