G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,48
CNY4,83
GBP44,80
EURO/USD1,09
BIST9.132,30
Petrol76,84
GR. ALTIN2.870,06
BTC2.095.294,41

Kanser Riskini Azaltmak İçin Dikkat! Beslenme Listesine Dikkat Çeken Uyarılar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanser riskini azaltmak için günlük yaşamımızda dikkat ettiğimiz birçok konu gibi yediğimiz yiyeceklere de dikkat etmemiz gerekiyor. Uzman diyetisyen, belirli yiyecekleri diyetinizden çıkararak kanser riskinizi azaltabileceğinizi söylüyor.

Son dönemde kanser riskini azaltmak için nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda birçok tartışma yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde onkoloji alanında uzmanlaşmış diyetisyen Nichole Andrews, bu konuya açıklık getirdi. Andrews, sosyal medyada yaptığı paylaşımda hangi yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini anlatarak dikkatleri üzerine çekti.

Andrews, beslenme alışkanlıklarının kanser riskini ciddi ölçüde etkilediğini belirterek, "İnsanlar doğru beslenmeyle vücutlarına iyilik yapabilirler. Ancak bazı gıdalar var ki, bunları tüketmek kansere yakalanma riskini artırıyor" diyerek önemli uyarılarda bulunuyor. Videosunda sıraladığı ‘asla dokunmam’ dediği bu gıdalar listesi, kansere karşı alınacak önlemler konusunda birçok kişiyi şaşırtıyor.

İşte kansere karşı korunmak isteyenlerin uzak durması gereken o gıdalar:

Alkol: Kesinlikle Uzak Durulmalı
Alkolün, birçok kanser türüyle ilişkilendirildiği biliniyor. Andrews, “Kırmızı şarap bile olsa, alkolün içinde bulunan etanol tüm kanser risklerini artırıyor” dedi. Karaciğer, kolon ve meme kanserleri gibi pek çok kanser türüyle alkol arasındaki bağlantı bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.

İşlenmiş Etler
Andrews’e göre, işlenmiş etler kanser riskini ciddi oranda artırıyor. Özellikle bağırsak kanserine neden olabilen bu etler, nitrat ve nitrit gibi koruyucu maddeler içerdiği için hücre hasarına yol açabiliyor. İşlenmiş etlerin herhangi bir miktarı bile risk yaratıyor.

Şekerli İçecekler: Boş Kaloriler
Andrews, şekerli içeceklerin kansere doğrudan sebep olmadığını ancak vücut yağ oranını artırarak riski tetiklediğini belirtiyor. Kilo artışı, en az 13 farklı kanser türüyle ilişkilendiriliyor. Bunun yerine su, şekersiz buzlu çay ya da diyet içeceklerin tercih edilebileceğini ifade etti.

Sosisli Sandviçler ve Hazır Et Ürünleri
Sosisli sandviçlerin de işlenmiş etler gibi kansere davetiye çıkardığını belirten Andrews, evde hazırlanmış sosis ve tam tahıllı ekmek tercih edilmesi gerektiğini önerdi.

Kırmızı Et: Haftada 500 Gram Sınırı
Kırmızı etin kanser riskini işlenmiş etler kadar artırmadığını belirten diyetisyen, haftada 500 gramdan fazla kırmızı et tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Daha güvenli protein kaynakları olarak tavuk, balık, deniz ürünleri ve bitkisel proteinler tercih edilmeli.

Kahve: Şeker Eklememeye Dikkat!
Kahvenin tek başına kanser riskini artırmadığını belirten Andrews, kahveye eklenen şeker ve krema gibi kalori artırıcıların dikkatle kullanılması gerektiğini söyledi. Özellikle yaz aylarında tercih edilen soğuk ve karışık kahvelerin çok hızlı bir şekilde yüksek kaloriye ulaşabileceğine dikkat çekti.

Beyaz Ekmek ve Pirinç
Andrews, beyaz ekmek ve pirinç yerine tam tahıllı ekmek ve kahverengi pirinç tercih edilmesini öneriyor. Lif açısından zengin olan tam tahıllar, özellikle kolon ve meme kanseri riskini azaltmada önemli rol oynuyor.

Bitki Bazlı Sütler
Bitkisel sütlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Andrews, bu sütlerin besin açısından yetersiz olduğunu belirtiyor. Süt ürünlerinin, özellikle kalsiyum ve protein içeriği sayesinde kolon kanseri riskini azaltıcı etkisi olduğuna vurgu yapıyor.

38 yaşındaki Andrews, kanser tedavisi gören hastalara yönelik beslenme önerileri sunarken, doğru beslenmenin hem tedavi sürecini olumlu etkilediğini hem de kanserin tekrarlama riskini azalttığını belirtiyor. Ancak, beslenme konusunda çok fazla yanlış bilginin dolaştığını vurgulayan Andrews, bu yanlış bilgilerin insanların doğru şekilde beslenmesini engellediğini söylüyor. Bu nedenle, doğru bilgilendirme yaparak insanların kansere karşı bilinçli bir şekilde beslenmelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kanser Riskini Azaltmak İçin Dikkat! Beslenme Listesine Dikkat Çeken Uyarılar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!