G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,87
CNY4,88
GBP45,29
EURO/USD1,10
BIST9.012,87
Petrol74,83
GR. ALTIN2.921,44
BTC2.099.367,60

Kayseri’de 7,5 Milyon Yıllık Fosillerin Peşinde: Uzmanlar İzini Sürüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzman Antropolog Oğuzhan Köylüoğlu liderliğinde geçen sezon yaklaşık 200 fosilin çıkarıldığı ve 7,5 milyon yıllık tarihe ışık tutacak Taşhan bölgesinde çalışmalar başladı. Bu bölgede fil, gergedan, zürafa, üç toynaklı atlar ve diğer canlı türlerine ait kalıntılar bulunmuştu. Şu anda ise primat kalıntısı arama çalışmaları da devam etmekte. Uzman Antropolog Oğuzhan Köylüoğlu, bazı primat kalıntılarının çıkarıldığını belirterek, umutlarının bu coğrafyada primat fosilleri de bulabilmek olduğunu ifade etti.

Köylüoğlu, geçen kazı sezonunda 90 numaralandırılmış ve toplamda 200’e yakın fosil bulunduğunu açıkladı. Bu fosiller arasında fil, gergedan, zürafa, 3 toynaklı atlar, boynuzlu geyik ve ceylan türleri ile yırtıcı takımına ait aslan ve sırtlan fosillerine de rastlanmıştı. Ayrıca, içinde 2 domuz fosilinin bulunması primat varlığına işaret ettiği için primat araştırmalarının devam ettiğini belirtti.

Anadolu’nun o dönemde yaşayan canlılar için kara köprüsü olduğunu ve Kayseri’nin Türkiye için fosil açısından önemli bir fauna olduğunu vurgulayan Köylüoğlu, 7,5 milyon yıl önce Türkiye’nin günümüzden farklı yapıda olduğunu, Kayseri’nin ise orman, sulak ve havza alanlarıyla kaplı olduğunu belirtti. Afrika’dan gelen canlıların Anadolu üzerinden Avrasya’ya ve Avrasya’dan Afrika’ya göç ettiği bu dönemde Kayseri’nin önemli bir rol oynadığını ifade etti. Kayseri’deki buluntuların, bu canlıların Anadolu’da yaşadığı dönemi kanıtladığını söyledi.

Bu çalışmalarla birlikte Taşhan bölgesindeki kazı alanında fosil çalışmalarına başlandı. Gelecek dönemde daha fazla fosilin çıkarılması ve primat kalıntılarının bulunması araştırmacıları heyecanlandırıyor. Ayrıca, bulunan fosillerin Türkiye’nin evrimsel geçmişi ve coğrafi yapısı hakkında önemli ipuçları verdiği belirtiliyor. Kazı çalışmalarının sonuçları, bilim dünyasında büyük merakla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kayseri’de 7,5 Milyon Yıllık Fosillerin Peşinde: Uzmanlar İzini Sürüyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!