G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,22
CNY4,88
GBP45,86
EURO/USD1,12
BIST9.829,19
Petrol70,47
GR. ALTIN2.934,33
BTC2.227.173,35

Merkez Bankası Döviz Alımlarıyla Doları Düşürdü! Son Durum Ne?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası, politika faizi kararında 500 baz puanlık artış yaparak faizleri yüzde 50 seviyesine çıkardı. Bu kararın ardından 31 Mart yerel seçimleri sonrasında doların dengesi değişmeye başladı. Merkez Bankası’nın döviz piyasalarında alıcı pozisyonuna geçtiği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz alımları, dolar kurunun 31,90 TL seviyesine düşmesiyle başladı. Ancak TCMB’nin döviz alımları doğrudan müdahale kapsamına girmediği için alınan döviz miktarı hakkında resmi bir açıklama yapılmıyor.

Merkez Bankası’nın haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 29 Mart itibarıyla brüt döviz rezervleri 1 milyar 934 milyon dolar azalarak 68 milyar 748 milyon dolara indi. Bu rakam 22 Mart’ta 70 milyar 681 milyon dolardı. Ancak altın rezervleri, aynı dönemde 1 milyar 215 milyon dolar artarak 54 milyar 378 milyon dolara yükseldi. Toplam rezervler ise önceki haftaya kıyasla 718 milyon dolar azalarak 123 milyar 126 milyon dolara geriledi.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Merkez Bankası’nın döviz alımlarının miktarıyla ilgili net bir bilgi verilmemesine rağmen, dolar kurundaki düşüşü desteklemek amacıyla yapıldığı düşünülüyor. Döviz piyasalarında yaşanan bu yeni gelişmeler, yakından takip edilmeye devam ediyor.

Son dönemde Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararları ve döviz piyasalarındaki gelişmeler, Türkiye ekonomisi üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olabilir. Yatırımcılar ve ekonomi uzmanları, Merkez Bankası’nın alacağı politika kararlarını ve döviz hareketlerini yakından izleyerek, piyasalarda meydana gelebilecek olası değişimlere hazırlıklı olmakta fayda görüyor.

Özetlemek gerekirse, Merkez Bankası’nın faiz artışı kararı ve döviz alımları sonrasında dolar kurunda gözle görülür bir düşüş yaşanmış olsa da, döviz rezervlerinde düşüş ve belirsizlik devam etmektedir. Ekonomi çevrelerinde ise bu gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Merkez Bankası Döviz Alımlarıyla Doları Düşürdü! Son Durum Ne?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!