G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.156.249,88

Manisa’dan Yurt Dışına Kaçırılan 2 Bin 700 Yıllık Kolye Türkiye’ye İade Edildi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaklaşık 2 bin 700 yıl önce Manisa’nın Bintepeler arkeolojik alanından kaçırılarak yurt dışına götürülen Bintepeler kolyesi, Türkiye’ye iade edildi. Bu tarihi eser, Lidya sanatının özelliklerini taşıyan ve altından yapılmış olan nar şeklinde boncuklarla süslü 20 santimetre uzunluğunda bir kolyedir. Kolye, 6. veya 5. yüzyıla tarihleniyor ve Bintepeler Nekropol Alanı’ndan çıkarılmış diğer eserlere benzerlik gösteriyor.

Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde bulunan ve 1982 yılında edinilen kolye, aslen Anadolu kökenli olduğu bilinen bir tarihi eserdir. Ancak Kökeni ve mülkiyet bilgisi olmayan bu eser, Türkiye’nin Boston Başkonsolosluğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda 1970’lerde yasa dışı kazılarla Bintepeler Nekropol Alanı’ndan çalındığı ortaya çıktı. Bu bilgiler ışığında Boston Güzel Sanatlar Müzesi, kolyeyi Türkiye’ye iade etmeye karar verdi. Bintepeler kolyesi, Türkiye’ye iade edilen 21. eser olma özelliğini taşıyor ve ileriki dönemde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 2 bin 700 yıl öncesine ait olan bu tarihi eserin Türkiye’ye geri getirilmesinin gurur verici olduğunu belirtti. Bu kolyenin Manisa bölgesi için büyük önem arz ettiğini vurgulayan Bakan Ersoy, eserin iadesinde emeği geçen Boston ve New York Başkonsoloslukları ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür etti.

Türkiye’nin kültürel mirasının korunması ve yurt dışına kaçırılan eserlerin iadesi konusundaki çabalar devam ederken, Bintepeler kolyesinin geri getirilmesi bu alandaki başarılı çalışmalardan biri olarak öne çıkıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek olan bu tarihi eser, ziyaretçilere Lidya medeniyetinin zarif sanatını ve geçmişine olan bağlılığını gösterme fırsatı sunacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Manisa’dan Yurt Dışına Kaçırılan 2 Bin 700 Yıllık Kolye Türkiye’ye İade Edildi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!