G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.156.249,88

La Nina hava olayının olasılığı yüzde 60’ya çıktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), gezegeni serinleten La Nina hava olayının bu yılın sonuna doğru görülme olasılığının yüzde 60 olduğunu bildirdi. WMO’nun uzun vadeli hava tahminlerine ilişkin güncelleme raporuna göre, Ekim 2024 ile Şubat 2025 arasında La Nina hava olayı görülebilir. La Nina, Pasifik Okyanusu’nun merkezi ve doğu ekvatoral kesimindeki okyanus yüzey sıcaklıklarının azalmasıyla rüzgar, basınç ve yağış gibi tropikal atmosfer dolaşımında değişikliklere neden olmaktadır. Her La Nina olayının etkileri, süresine, yoğunluğuna ve diğer iklim etkenleriyle etkileşimine bağlı olarak değişebilir.

La Nina hava olayının genel olarak tropikal bölgelerde El Nino’nun tam tersi iklim etkilerine neden olduğu belirtilmektedir. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo’nun rapora yaptığı yorumda, küresel kara ve deniz yüzey sıcaklıklarında uzun süreli bir artışın olduğu ve bunun sera gazları nedeniyle değişmeyeceği ifade edilmiştir. Saulo ayrıca, son 9 yılın, La Nina’nın soğutucu etkisine rağmen kaydedilen en sıcak yıllar olduğunu ve son 3 ayda nötr koşulların hakim olduğunu belirtmiştir. Bununla birlikte, aşırı hava koşullarının yaşandığı ve iklim değişikliği ile mücadele için “Herkes İçin Erken Uyarılar” girişiminin önemli bir öncelik olduğu vurgulanmıştır.

WMO’nun raporunda La Nina’nın küresel sıcaklıkları uzun vadeli olarak etkilemeyeceği ve ısıyı hapseden sera gazlarının etkisini devam ettireceği belirtilmiştir. Celeste Saulo, iklim değişikliği ve aşırı hava olaylarıyla başa çıkmak için erken uyarıların önemli olduğunu vurgulamıştır. Rapora göre, son dönemde yaşanan aşırı sıcaklık ve şiddetli yağışlar, nötr koşullara rağmen devam etmektedir.

Anadolu Ajansı (AA) tarafından yapılan habere göre, WMO’nun yayımladığı güncelleme raporu, La Nina hava olayının olasılığını ve etkilerini detaylı bir şekilde açıklamaktadır. Söz konusu hava olayının gezegen üzerinde yaratacağı etkilerin yanı sıra küresel ısınma ve iklim değişikliği konularında da önemli ipuçları vermektedir. Celeste Saulo’nun belirlediği önceliklere ek olarak, dünya genelinde hava durumu ve iklim değişiklikleri konusunda bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiği vurgulanabilir. Bu şekilde, La Nina ve benzeri hava olaylarına karşı halkın hazırlıklı olması ve gerekli önlemleri alması sağlanabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
La Nina hava olayının olasılığı yüzde 60’ya çıktı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!