G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,07
CNY4,82
GBP45,31
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,62
GR. ALTIN2.834,71
BTC2.145.194,06

Irak Başbakanı ABD Öncülüğündeki Koalisyon Güçlerini Değerlendirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sudani’nin Amerikan Bloomberg televizyonu ile yaptığı röportaja göre, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Irak’taki misyonunun yakında tamamlanacağını açıkladı. Irak Başbakanı, ülkenin savaş sürecinden istikrar aşamasına geçtiğini ve uluslararası koalisyonun Irak’taki varlığının sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

Sudani’nin açıklamalarına göre, Irak artık terör örgütü DEAŞ’ın tehdit oluşturmadığı bir döneme girdi. Devletin fedakarlıkları ve uluslararası destek sayesinde DEAŞ yenildi ve artık istikrar ve güvenlik konuları daha öncelikli hale geldi. Irak Başbakanı, DEAŞ’ın artık varlık göstermediğini ve Irak’ın dönüşüm sürecinde olduğunu vurguladı.

Sudani’nin ABD ile ilişkilere dair açıklamaları ise dikkat çekici oldu. Irak Başbakanı, ABD ile ilişkilerin ortak çıkar ve karşılıklı saygıya dayandığını belirtti. Ayrıca İran’ın da Irak’ı desteklediğini ve DEAŞ’la savaşında yardım ettiğini ifade etti. Irak’ın hem İran hem de ABD ile ikili ilişkilere sahip tek ülke olduğunu söyleyen Sudani, bu ilişkilerin yakınlaşmasını ve hedeflenmesini istediğini ifade etti.

Ceyhan Limanı’ndan yapılan petrol ihracatı konusunda yaşanan sorunlara da değinen Sudani, Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararından sonra petrol ihracatının durduğunu belirtti. Ayrıca bölgedeki petrol üretim maliyetlerinde yaşanan farklılıklar ve bütçe yasasının çeşitli sorunları konusunda da bilgi verdi. Irak’ın bu konularda çözüm arayışında olduğunu ve bölgesel yönetimle diyaloglarını sürdürdüğünü açıkladı.

Irak Başbakanı, ülkenin iki seçenekle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ya bölgesel yönetimle yapılan petrol sözleşmelerinde değişiklik yapılması ya da bütçe yasasında değişiklikler yapılması gerektiğini vurgulayan Sudani, çözüm için taraflar arasındaki diyalogların devam ettiğini ve bu yıl içinde bir çözüme ulaşmayı umduğunu ifade etti. Sonuç olarak, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’nin açıklamaları ülkenin içinde bulunduğu durumu ve gelecek planlarını yansıtmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Irak Başbakanı ABD Öncülüğündeki Koalisyon Güçlerini Değerlendirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!