G-QXXHXL9JW0
USD34,02
EURO38,01
CNY4,82
GBP45,29
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol75,12
GR. ALTIN2.831,69
BTC2.158.217,33

Arizona Üniversitesi’nden Doçent Stuart Alex Craig, Hipersonik Teknolojiler ve Yol Haritası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arizona Üniversitesi’nden Doçent Stuart Alex Craig, hipersonik teknolojiler üzerine değerlendirmelerde bulunarak yol haritasına ilişkin öneriler sundu. Hipersonik teknoloji, küresel güvenlik dinamiklerini değiştirmiş ve modern savaş stratejilerini köklü bir şekilde etkilemiştir. Pentagon’un 2023 raporunda belirtildiği üzere; Rusya’nın Ukrayna’ya karşı hipersonik seyir füzelerini kullanması ve Çin’in git gide hızla artan hipersonik füze cephaneliği, büyük devletler arasındaki güç dengesinin sarsılmasına yol açmaktadır. Bu bağlamda ABD de bu yeni tehditlere karşı hipersonik silah sistemleri ve savunma mekanizmaları geliştirmeye yoğun bir şekilde odaklanmaktadır.

ABD Hükümet Sorumluluk Ofisi raporuna göre, ABD Savunma Bakanlığı’nın hipersonik silahlar ve teknolojilere yönelik harcamalarının 2015 mali yılından 2024 yılına kadar neredeyse 15 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Buna ek olarak Pentagon, 2025 yılı bütçe talebinde; ABD’nin füze savunma yeteneklerini güçlendirmek için 28.4 milyar dolar ve ordunun uzun menzilli hipersonik sistemler ihtiyacı için yaklaşık 1.3 milyar dolar olmak üzere hipersonik araştırma ve geliştirme fonlarını artırmıştır.

Arizona Üniversitesi’nde havacılık ve makine mühendisliği bölümlerinde görev yapan Doçent Stuart Alex Craig, National Defense Magazine kanalı üzerinden konuyla ilgili değerlendirmelerde bularak çeşitli öneriler sundu. Bu bağlamda Hipersonik teknoloji, modern savaşta stratejik önemi artırmış olsa da bu alanda büyük ölçekli üretim için gerekli yetenekli iş gücünün eksikliği büyük bir zorluk olarak kalmaktadır.

Craig’e göre 2010’lu yılların ortasında Kongre, hipersonik teknolojilerin stratejik önemini kabul etmişti. Merhum Senatör John McCain, bu alandaki gelişmelerin hızlandırılmasına öncülük ederek hipersonik silahların Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na dahil edilmesinde etkili olmuştur. Bu destek, hipersonik gelişim için politika ve yatırım direktiflerini şekillendirmiştir.

Havacılık ve savunma sektöründe, özellikle hipersonik alanda, şu anda her türden profesyonel eksikliği bulunmaktadır. ABD Ulusal Savunma Sanayi Derneği’nin Gelişen Teknolojiler Enstitüsü, bu açığı kapatmak amacıyla akademik kurumların, ilgili alanlarda orta düzeydeki yetenekleri eğitmesi gerektiğini önermektedir.

Sonuç olarak Craig, ABD’nin hipersonik silah sistemlerini geniş çapta sahaya sürme hedefine ulaşmak için iş gücü gelişimi konusunda acil ve kapsamlı adımlar atması gerektiğini belirtmekte. Ek olarak Kongre’nin temel hipersonik araştırmalara desteğini artırması gerektiği Pentagon’un ise iş gücü gelişim girişimlerini yeniden değerlendirmesi gerektiği aktarılmakta.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Arizona Üniversitesi’nden Doçent Stuart Alex Craig, Hipersonik Teknolojiler ve Yol Haritası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!