G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,62
CNY4,88
GBP44,87
EURO/USD1,10
BIST9.031,64
Petrol81,11
GR. ALTIN2.909,73
BTC2.166.892,10

Adalet Bakanı Tunç’tan Reform Müjdesi: Suçla Mücadelede Yeni Dönem!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı sonrası basın mensuplarıyla bir araya geldi. Tunç, toplantıda yargı reformuna yönelik gerçekleştirilen çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.

Toplumda cezasızlık hissiyatının ortadan kaldırılmasına yönelik ciddi adımlar atıldığını belirten Tunç, suç örgütlerinin ve genel suç sorunlarının önüne geçmek amacıyla kolluk güçleri ile yargı sisteminin mevzuat ihtiyaçlarına yönelik önemli düzenlemelerin gündemde olduğunu vurguladı.

Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde bazı öneriler geliştirdiklerini dile getiren Bakan Tunç, öngörülebilir ve gecikmeyecek bir adalet sistemi oluşturma konusundaki çalışmalarını aktardı.

### “KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

Bakan Tunç, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne ilişkin 2024 ve 2028 yıllarını kapsayan hedeflerini kamuoyuyla paylaşacağını ifade ederek, “Öncelikle Meclis grubumuzla, Merkez Yönetimimiz ve Kabinemizle paylaşımda bulunacağız ve olgunlaştıracağız. Ceza adalet sisteminin etkinliğini artırmaya yönelik somut hedefler belirleyeceğiz.” dedi.

Tunç, ayrıca güncel konular hakkında Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle bilgi paylaşımında bulunduklarını ve yürütülen soruşturmalarla ilgili bazı soruları yanıtladıklarını aktardı. Önümüzdeki dönemde ceza adaleti sistemiyle ilgili önemli düzenlemeler gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

### “HAZIRLIKLARIMIZ VAR”

Tunç, düzenlemelerin dördüncüsünün yapıldığını belirterek, geçmişte belirlenen hedeflerin yanı sıra, mevcut sorunları çözmeye yönelik çeşitli yasal düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Cezasızlık hissiyatının, özellikle iki yılın altındaki suçlar için koşullu salıverme ve denetimli serbestlik uygulamalarına ilişkin bazı değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.

Toplumdan gelen eleştiriler doğrultusunda, duruşmalarda etken olan iyi hal indirimi konusunun da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

### “İYİ HAL İNDİRİMİ”

Bakan Tunç, ceza hukukçuları ve uygulayıcıların iyi hal indiriminin devamına ilişkin görüşmeler yapmasını önemsediklerini ifade ederek, “Cezaların alt ve üst sınırları var; ancak iyi hal indirimi bazı suçlarda kamuoyundaki rahatsızlığı artırmaktadır. Bu konuda yeniden bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.” dedi.

### “DENETİMLİ SERBESTLİK”

Denetimli serbestliğin bazı suçlar için uygulanıp uygulanamayacağının da tartışılması gerektiğini kaydeden Tunç, toplumun beklentilerini göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alacaklarını vurguladı. Suçların önlenmesi amacıyla eğitim ve aile bilgilendirme çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirtti.

### “VATANDAŞLAR ŞİKAYETÇİ”

Kovuşturma aşamasında delillerin değerlendirilmesinin önemine dikkat çeken Tunç, “Suç işleyen bireylerin cezalandırılması ve cezaevinde infaz sisteminin caydırıcılığının sağlanması elzemdir.” dedi. Ayrıca, mahkumların tahliye sonrasında yeniden suç işlememeleri için mesleki eğitim ve rehabilitasyon programlarının artırılacağını söyledi.

### “CEZAEVLERİNİN DOLULUK ORANI MAZERETİMİZ OLAMAZ”

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin “hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir” bir yapı üzerinde kurulacağını ifade eden Tunç, cezaevlerinin doluluk oranının bu çerçevede bir mazeret olamayacağını vurguladı. Suçlu bireylerin cezaevine kabulü hususunun gerekli önlemlerle karşılanacağına dikkat çekerken, yapılan yatırım ve inşaat süreçlerini hızlandıracaklarını belirtti.

Bakan Tunç, cinsel suçlarla ilgili de Ceza İnfaz Kanunu’nda gerekli düzenlemelerin yapılabileceğini söyledi. “Mevzuatımız buna uygun, belki uygulamayı geliştirici yeni düzenlemelere ihtiyaç olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Adalet Bakanı Tunç’tan Reform Müjdesi: Suçla Mücadelede Yeni Dönem!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!